HTML

Menekülés Alcatrazból

Kéthetes amerikai utazásom részleteit szeretném megosztani családommal, barátaimmal. Mindezt teszem önös érdekből, hogy ne kelljen annyi email-t írni ... :) A kirándulásom elsődleges úti célja a Google I/O 2011 konferencia San Franciscóban.

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Google I/O, én így szeretlek

2011.05.19. 06:04 vasisanyi

A Google 2008-ban gondolta először úgy, hogy szükség van egy fórumra, ahol találkozhat azokkal a szoftverfejlesztőkkel, akik közvetlenül használják a szoftvereit,
technológiáit. A főbb témák között az Android mobil platform és a Google térképszolgáltatásán alapuló technológiái szerepeltek.
Az IO-nak már negyedik éve San Francisco ad otthont. Idén sem volt ez másként, a belvárosban a Moscone Center nevű háromszintes konferencia székházban kapott helyet a rendezvény, ahol majd 27000 négyzetméteren randalírozhattak a látogatók.
A konferencia hamar népszerűvé vált a webes technológiák iránt érdeklődők körében. A dolog odáig fajult, hogy idén a jegyeket 58 perc alatt elkapkodták, pedig a szervezők három hónapot dedikáltak a leendő résztvevőknek a regisztrációra. A felháborodás nem volt kicsi, és a Google hiába ígérte meg Twitteren, hogy élő közvetítést biztosít a legnagyobb előadásokról, miután már januárban megvettem jó előre a repjegyemet, az online streaming lehetősége engem sem vigasztalt. Nem kellett egyébként sokat várni, és megjelentek a jegyüzérek az interneten, és egy kisebb vagyonért cserébe felajánlották, hogy átadják jegyeiket. Néhány átvirrasztott éjszaka után, nekem is sikerült az eBay-en szereznem egy belépőt. Nem kell nagyon ragoznom, hogy az eredeti árnál jóval drágábban sikerült hozzájutnom, és bár az érzés, hogy rajtam gazdagodott meg valaki, igazán bosszantott, így utólag mégis azt mondom, egy remek vétel volt.
Aki mélyebb technikai és technológiai beszámolóra számít, az lapozzon a hatszáznyolcvanhetedik oldalra, vagy látogasson el a előadások hivatalos oldalára, a következő sorok inkább személyes tapasztalataimat, élményeimet fogják tartalmazni.

A Google tényleg fáradtságot és pénzt nem kímélve szervezte meg az 5000 látogatót vendégül látó rendezvényt, hogy egy presztizs értékű konferenciát tegyen le az asztalra, melyet bátran állíthatok, hogy sikerült is nekik összehozni.
A Google IO-t alapvetően kétnaposra tervezték, de vélhetően a Sziget fesztiváltól ellesett marketingfogással élve, idén beiktattak egy nulladik napot is, melyre sajnos nem sikerült jegyet szereznem. A Bootcamp névre keresztelt workshop az Android programozás rejtelmeibe vezette be az az iránt érdeklődőket. A kb 70 résztvevő 7 - 8 instruktor segítségével élőben is kipróbálhatta az előadásokon elhangzottakat. Vélhetően azért volt ennyire korlátozott a Bootcamp létszáma, mert egy laborgyakorlatot képtelenség 5000 embernek megtartani.  Sajnálom, hogy nem lehettem ott, de akkor még alapvetően nem érdeklődtem az Android iránt, mert még nem sejtettem, hogy órákon belül én is tulajdonos leszek... Na, de ne szaladjunk ennyire előre.

Reggel héttől lehetett a belépőkártyákat átvenni, és az első előadás fel 10 -kor kezdődött. Reggel 9-ig reggelit szolgáltak fel, melyre azt hiszem, nem lehetett panasz. Külön kiemelném, hogy a Google olvasatában a kontinentális reggeli része végtelen fánk és jégkrém is, mely ellen a résztvevőknek szemlátomást nem volt kifogásuk.

Alapvetően az egész élelmezéssel meg voltam elégedve, sőt várakozáson felüli volt. A konferencia szériatartozéka volt a Starbucks Café, a gumicukor, és a dobozos kóla, ezekből kimeríthetetlen mennyiség állt rendelkezésre (pedig én mindent elkövettem, hogy próbára tegyem őket).  Az anyukák most kezdhetnek aggódhatni, de mindenkit meg kell nyugtatnom, hogy két nap alatt nem lehet elhízni.

Mindkét nap első előadása egy úgynevezett Keynote volt, ahol a felvázolták az aznapi témaköröket, és praktikusan itt tettek meg minden nagyobb bejelentést is. Idei nagy szenzáció volt többek között, hogy a Google elindítja zeneszolgáltatását, mely röviden annyiról szól, hogy feltölthetsz zenéket a Google accountodba, és bármilyen Android vagy Google TV eszközről lejátszhatod őket. Másik érdekes innovációjuk, mely a hétköznapi ember számára is hírértékű,  hogy specifikus androidos célhardverek közrebocsátásával a digitális otthon fogalmát próbálják közelebb hozni az emberekhez. Bemutattak példaként egy futópadot, amire egy ilyen android kütyü volt rákötve, hogy ha biciklizett az előadó, látta magát előrehaladni a Street View-en. Elég meggyőző volt, és mindezt humoros formában adták elő vicces statisztákkal. A produkció nagyon tetszett a tömegnek, de a kedd reggeli keynote csúcspontja mégis az volt, amikor bejelentették, hogy az egy hónap múlva boltokba kerülő vadi új Samsung Galaxy tab-ekből a Samsung mindenkinek küldött egyet ajándékba ...

A technikai előadásokról most nem kívánok beszámolni, nem hiszem, hogy nagyon érdekesek lennének a különböző API-kban történt új fejlesztéseinek bemutatása, minden esetre legyen elég annyi, hogy engem a székhez bilincseltek, és lankadatlan figyelemmel tudtam hallgatni az előadókat napestig. Volt egy másfél órás ebédszünetünk, ahol számomra meglepő módon főleg az indiai ételek domináltak, lévén, hogy iszonyatosan elárasztották az USA-t, a közelkeletiek, és gondolom statisztikai okok miatt az indiai kajára volt a legnagyobb igény. Egyébként nem rossz a konyhájuk, talán indokolatlanul sok benne a párolt zöldség, és a beazonosíthatatlan szósz, de alapvetően ehető volt. Gondoltak azért a daliás szép szál amerikaiakra is, ezért több pultnál hotdogot is felszolgáltak. A kólahűtők rogyásig energiaitallal, és minden cukros löttyel persze itt is jelen voltak, na meg a jégkrémes kocsi, az továbbra is kedvenc maradt.

A Google a keddi nap végére vacsorával várt minket, majd utána tartogatott még egy "kis" meglepetést is, ugyanis a vacsora után egy technikai kiállítással várta a résztvevőket. Volt itt minden, repülő autó, sofőr nélküli autó, robotfoci, és megannyi más technikai ketyere. Mintha a csodák palotáját beoltanánk a 2020-ban újdonságnak számító technikákkal, és kereszteznénk egy kis Holywood-i fényűzéssel. Magyarán szólva értenek a dolgok tálalásához ... Itt egyébként nem minden Google innováció volt, inkább úgy fogalmaznék, hogy összegyűjtötték 2011 menő innovációit egy helyre. Az est meglepetés vendége volt a Jane's Addiction zenekar, melynek frontembere, Perry Farrell viccesen köszöntötte a résztvevőket, majd elmondta, hogy fogalma sincs miért lépnek fel itt, és ezzel belekezdtek a Just Because slágerükbe.

A második nap reggelén már taktikusabban, korábban indultunk, hogy odaérjünk időben a reggelire és ne csak az utolsó falatok maradjanak, de sajna megint futni kellett a busz után. Sausalitoban iszonyat meredekek az utcák, ezért csak lassan, lihegve haladtunk, és már-már félő volt, hogy lekéssük. Legnagyobb meglepetésünkre megállt mellettünk egy öreg Merci, benne egy idős házaspárral, és felajánlották, hogy bevisznek a városba, mert pont arra mennek. A srácok bájosan :) elcsevegtek a bácsival út közben, én viszont az asztmám miatt annyira lihegtem még, hogy nekem csak egy köszönésre futotta. Magamban viszont annál jobban örültem, mert már a második tétel teljesült úgy a bakancslistámról, hogy nem is terveztem előre. Írtam ugyanis egy listát még a télen, hogy miket szeretnék megnézni majd San Franciscoban ottlétem alatt. Tudtam ugyanis, hogy nem lesz sok időm, de a város Kalifornia gyöngyszeme, és kár lenne tudatlanságból elmulasztani egy-egy érdekes látnivalót. A listám előkelő helyén szerepelt többek között ellátogatni egyszer Sausalitoba - ez ugye minden nap sikerült, lévén, hogy itt kaptunk szállást -, és a másik pedig az volt, hogy egyszer kocsival csapassunk át a Golden Gate hídon.


Sikeresen beértünk a konferenciára, és kíváncsian vártuk, hogy készülnek-e a googles srácok még valami nagyobb bejelentésre, illetve lehet-e még fokozni a tegnapi hangulatot egyáltalán. A szerdai nap a Google Chrome jegyében telt. A keresőóriás fémjelezte böngésző egyre gyorsabb, és okosabb, már 3D-s megjelenítésre is képes, valamint teljes HTML 5 látogatottságot élvez. Hogy ez mit jelent pontosan, azt Peter Vesterbacka prezentálta. Valószínű, senki sem vágja hogy ki a csuda lehet ez az ember. Nos nekem sem csengett ismerősen először, de ha annyit mondok: Angry Birds, akkor már talán többen kitalálják. Igen, a népszerű IPhone és Android játék, a romboljuk le a disznók várát madarakkal című koncepció főnöke prezentálta, hogy immár a Google böngészőjében is játszható a játék, és igen tetszetős sebességgel.
A Chrome sikereinek ecsetelése után a Google beszámolt a június közepén piacra kerülő Google laptopokról, hogy mit is fognak tudni, hol lesz elérhető, stb. Egyenlőre Európában csak Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban lesz elérhető. Néhány perccel később tudtuk meg, hogy legalább három darab biztosan lesz belőle Magyarországon is, mert a résztvevők kapnak ajándékba egyet-egyet az új Chrome laptopokból. A Google egyébként felállított egy nagyon érdekes üzleti modellt. Azt vállalta ugyanis, hogy cégeknek havi 28 dollárért / hó / laptop - oktatási intézményeknek / állami intézéményeknek ugyanez 20 dollárért - bérbe ad ilyen Chrome laptopokat, és mind a szoftvert, mind a hardvert frissíti ezért az árért, ha az elavul, vagy tönkremegy. Így a cégeknek sem a gépek beszerzésével, sem az adminisztrálásával nem kell törődni, a Google mindent elintéz az interneten keresztül. Az előadó viccesen hozzátette, hogy ezáltal sokunknak meghosszabbodik a karácsonyi szünet, mert a teremben ülőknek biztos már nem egy karácsonyi vakáció telt azzal, hogy a rokonok számítógépeit kellett rendbe tenni.



Dióhéjban ennyi volt az idei Google IO. Kacérkodok a gondolattal, hogy hátha jövőre is összejön, de az még messze van. Minden esetre hálás vagyok, hogy itt lehettem, köszönöm mindenkinek, aki hozzájárult, Ti, pedig kedves olvasók ne menjetek sehová, mert a konferenciának vége, de az utazásom még folytatódik, irány Las Vegas! Stay tuned!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://menekulesalcatrazbol.blog.hu/api/trackback/id/tr632915750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása